Újév-Új kezdetek

Itt az Újév...és ismét eltelt egy esztendő…

Neked milyen éved volt? Hogy gondolkozol a  közeljövőről vagy az előtted álló évről? Az újév számodra is egy új lehetőség?  A kitörés az anyagi felemelkedés, a siker a gyógyulás éve? Vagy csak egy sokadik olyan év lesz ez is, amikor a céljaid  még mindig nem fognak megvalósulni? Vajon miért nem?

Mennyi kérdés ugye? Sok minden mellett a jövőd  attól  is függ, hogy milyen válaszokat adsz a fentiekre.

Minden egyes alkalommal, mikor beköszönt az újév, valahogy mindig magában hordozza az új kezdetek, a változások a nagy elhatározások lehetőségét is; ami nagyon jó.
Az emberek nagy többsége az Újév  kezdetére időzíti a „nagy” fogadalmait; például : leszokik a dohányzásról, nem iszik több alkoholt, elkezdi a fogyókúrát (ami a nagy karácsonyi  étkezések után egyáltalán nem árt…), vagy új célokat határoz meg,elkezd egy új munkát,vállalkozást, változtat addigi szokásain, életvitelén; elkezd sportolni, vagy a egészségtudatosan  táplálkozni stb.

Ezek mind  jó dolgok, csak az a probléma, hogy a nagy elszántság és vágy, belső motiváció és inspiráltság nélkül (szinte majdnem mindenkinél) már legkésőbb január végére kiapad és elfelejtettük, mit is ígértünk   szilveszter este vagy újév napján…

Valahogy mindig „közbejönnek” dolgok, ami a rangsorban hátra sorolja azokat a teendőket, amik igazán fontosak lennének ahhoz, a nagy fogadalmak és elhatározások meg is valósuljanak az emberek  életében.

Te is tettél már ilyen ígéreteket szilveszter és újév idején? Hát persze; én is ! Na és mit sikerült ebből megvalósítanod? Általában csak azokat, amelyek a „muszáj” kategóriába tartoztak (de lehet hogy Te kivétel vagy!) És tudod miért? Mert a többihez nem volt elég belső motiváció. A legtöbbjükről elmondható, hogy   már a  vágy és a „de jó is lenne” szinten elakadtak. Sajnos ez történik sok embernél  és  majdnem mindenkit érint.

Csak nagyon kevés az olyan személy, akiben újév után néhány hónappal is tart a lendület , sőt, már konkrét eredmények és változások is láthatóak az életében.                                Te melyik csoportba szeretnél tartozni?
Nem kérdés, hogy az utóbbiba ugye? Én is. Az már viszont kérdés, hogy az ehhez szükséges lépéseket vajon megtetted-e? Hogy mik ezek? Na nézzük sorjában:

Először is, ahhoz hogy bármi pozitív változás kezdődjön az életedben, lennie kell  legalább egy olyan célodnak, ami reális, és a közeljövőben (egy éven belül) megvalósítható.  Mindegy, hogy ez magánélettel, munkával vagy egyébbel kapcsolatos.Ugyanis hiába fogadsz meg újév hajnalán bármit is, ha az nem reális! Ha irreális a cél (például ha valaki 1 hónap alatt 30 kg-ot akar lefogyni, ami szerintem életveszélyes is ráadásul) vagy milliókat keresni pár hónap alatt, ennek veszélyeiről és csapdáiról is írtam már korábbi bejegyzéseimben itt. )  az nagy valószínűség szerint nem fog megvalósulni – vagyis nem sikerül – ezért frusztrációt és csalódást  fog okozni sokaknál. Akkor mit tegyél? Az első lépés, hogy

  • fogalmazd meg (és írd is le) a céljaidat, és azt is, hogy azt miért szeretnéd elérni
  • készíts hozzá(juk) egy megvalósítási tervet, vagyis mit kell tenned ahhoz, (napi-heti szinten) hogy az minél előbb látható változást és gyümölcsöt hozzon az életed valamely területén.
  • minden egyes célod ( akár rövid, közép vagy hosszútávú) mellé írj egy határidőt; legkésőbb mikorra szeretnéd hogy megvalósuljon.

Oké? Ha ezzel meg vagy, akkor már az első lépéseket megtetted, de a legfontosabb még hátra van!

  • Kezdd el megvalósítani! Az én tapasztalatom, hogy könnyebb, ha lebontod napi szintre, hogy mit kell csinálnod és mennyi időt kell ráfordítanod, hogyha az adott célt általad kitűzött határidőig el akarod érni.

Apropó! Akarat! Ez is  nagyon fontos! Mert amit az ember nagyon akar, azt általában meg is teszi… Újév ide,újév oda , ha valamit nem akarsz annyira, nem is teszel meg mindent érte.De ha a tűz ég benned – tudod,ott legbelül – hogy elérd a célod, az hajtani fog! Minden nap közelebb visz a vágyaid megvalósulásához. Ez hívom én belső motivációnak. De ehhez kell még valami, ami szintén elengedhetetlen a sikerek és célok eléréséhez:

Önfegyelem

Különösen akkor van ennek nagy jelentősége, ha nem jársz be egy konkrét munkahelyre,irodába és nincsenek főnökeid. Te vagy a magad főnöke; így az idődet sem mások osztják be –mint az irodákban általában 9-17 óráig, hanem Te magad- Így nincs kifogás: hogy nincs időm!!! Egyébként is, én mindig azt szoktam mondani : arra van időd amire akarod, pláne ha nem állásban vagy.

Az önfegyelemhez persze még sok minden társul : hit,kitartás, türelem, szorgalom , hogy csak a leglényegesebbeket említsem. De a legfontosabb, hogy kezdj hozzá! MOST!

Az újév arra is nagyon alkalmas, hogy leülj és megtervezd, úgy a napi-heti időbeosztásodat, hogy csak az igazán fontos dolgok kerüljenek mindig a napjaid fókuszába. Lehetnek rész céljaid meg egyéb teendők is,amik szintén fontosak; -család meg váratlan dolgok is amelyek azonnali megoldásra várnak- de a fókuszod mindig a céljaid megvalósulására kell hogy összpontosuljon.

Erre  csak egy konkrét példát hadd mondjak:
Amikor autóval utazol -mondjuk Budapest-Sopron távolság …nem olyan sok – de ha nem az útra figyelsz előre és a fókuszod elkalandozik, akkor könnyen eltévedsz. Persze útközben  látod a  tereptárgyakat meg egyéb – a fókuszodon kívül eső- dolgokat is, de a legfontosabb, hogy előre nézz és figyeld az útjelző táblákat! Hol kell sávot változtatnod vagy letérned az autópályáról stb. Ha nem az útra figyelsz, és  a figyelmed fókuszában nem az előtted álló következő 100-500 méter van  és nem nyomod a gázt is- vagyis nem dolgozol napi szinten- (csak akkor mikor kedved van felkelni az ágyból….) akkor nem, vagy csak nagyon lassan éred el, amit  kitűztél.

Ha netán még nem lennének céljaid akkor egy kicsit segítek:

Az újév első “leckéje” hogy kijelölöd az első (vagy következő) célt, amit ebben az évben el akarsz érni. Mondjuk legyen az, hogy mindennap 15 perccel korábban kelsz és imádkozol! Kéred Istent, hogy segítsen meg a munkádban magánéletedben  a további céljaid megvalósításában, és adjon hozzá  neked bölcsességet, akaraterőt, és kitartást, nehogy idő előtt feladd, vagy belebukj. (na ez is  megérne egy blogbejegy- zést!) Ha csak piciben is kipróbálod ( és 21 nap általában elég ahhoz,hogy szokássá váljon az új dolog az ember életében) akkor ez az éved már biztosan sikeresebb lesz.

Ehhez kívánok Neked  (és magamnak is )  sok örömöt, egészséget, kitartást, és
nagyon boldog és áldott  új esztendőt! :-)

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

Csak a kulturált kommunikációnak megfelelő véleményeket tesszük közzé!
Minden egyéb, szitkozódó és káromkodó hozzászólás automatikusan törlése kerül!