Húsvét-ünnep-mi a valóság?

Valóban tudod, mi a Húsvét igazi értelme?

 

baby-sheep

Amikor  felnőttként rájössz olyan dolgokra, amit gyerekként nem tudtál -vagy mást mondtak neked- akkor véget ér egy álomvilág, amiben addig éltél. És általában itt ér véget a gyermekkor is…

Ez nem olyan jó érzés, mert sokszor csalódásként éljük meg, hogy mindaz amibe addig hittünk, az csak mese és a valóság teljesen más.

Csak gondolj vissza arra, amikor megtudtad:

Nem a Télapó hozza rénszarvasok húzta szánon a csomagot és “csempészi” bele az ablakba kitett csizmádba… vagy nem a “Jézuska teszi” a fa alá az ajándékokat… és nem a húsvéti nyúl “tojik” csokitojást a fűbe? Ugye dereng, hogy most miről szeretnék  írni?

Szerintem minden ember szeret álmodozni, és néha még felnőttként is gyermeki lelkülettel lelkesedni olyan dolgokért, amikről valójában már rég tudja, hogy nem igazak. De valahogy mégis azt szeretné, ha azok lennének. Ha vannak gyermekeid, akkor biztos tudod és érted, miről beszélek.

Visszatérve a Húsvétra…

Több ok miatt is írok a témáról, hogy miért fontos -ha netán  még nem tudnád-  hogy tisztában légy a Húsvét értelmével és jelentőségével. Egyrészt, mert most aktuális és azt valószínűleg tudod, hogy ezt az ünnepet nem a Gergely-naptár szerinti napon tartják – nem mindig azonos időben, nem ugyanarra a napra esik minden évben- de erre majd  később az utalok miért.

Másrészt, sok mindennel összefügg a Húsvét ünnepe. De azt sem árt ha tudod mivel nem!Lehet hogy meg fogsz lepődni, de a nyúlhoz, a tojáshoz, a kis csibéhez és a locsolkodáshoz semmi köze nincs a Húsvétnak!

Nem akarom összetörni álmodozó szívedet, de mindezek csupán pogány eredetű, hagyományőrző népi szokások ( tavaszi dekorációnak való és kétség kívül hatalmas üzlet…)  De újra  ismétlem: semmi közük a Húsvét nagy és szent Ünnepéhez. Egyetlen állatot lehet csak ide sorolni, aminek köze van a Húsvéthoz és amit a pogány, népi szokások is átvettek: ez pedig a bárány. De vajon miért?

Ki is valójában a Húsvéti Bárány?

És azt tudod-e, hogy mit ünneplünk Húsvétkor?

Nem szeretnélek teológiai ismeretekkel bombázni, (ezt megteszik nálam okosabb emberek) de annyit azért bizonyára tudsz, hogy a Húsvét ünnepe a legjelentősebb ünnep a zsidó és a keresztény ünnepek között. Ilyenkor Jézus Krisztusnak a golgotai kereszten való megfeszítéséről és a halálból való feltámadásáról emlékezik szinte az egész világ.

Vagyis Ő a mi Húsvéti Bárányunk, aki feláldoztatott mindannyiunk bűneiért -ami a Biblia szerint a bűnökből és az átkokból való megváltás alapja. Ezért Jézus Krisztust a Megváltó, vagy  Szabadító névvel is illetik. A kereszténységnek ezzel a nagy ünnepével együtt szokták ünnepelni a tavasz kezdetét is.

Tavaly -viszonylag korán- március legvégére esett a Húsvét, akkor nagyon röviden már írtam erről itt.

Azt viszont csak kevesen tudják mi a Húsvét eredete: a zsidó nép Egyiptomból való szabadulásának (kijövetelének, innen az elnevezés Exodus, ami kivonulást jelent) ünnepe.  A Húsvét héber megfelelője a Pészach, amelyről részletesen itt olvashatsz. A pészach jelentése: elkerülés vagy kikerülés. Erről szeretnék  most pár gondolatot megosztani Veled.

Mint fentebb említettem, van egy személyes érintettségünk is, csak nagyon röviden:

A férjemet Pasquale-nak hívják, a hugát  Pasqua-nak , ami a pészach olasz megfelelője. Vagyis mindkettejük neve Húsvétra és az azt megelőző böjti időszakra utal, amely a Széder estével kezdődik és utána 8 napon át tart.  Ilyenkor minden kovászt (a mi a bűnt jelképezi) kitisztítanak a házból és csak kovásztalan kenyeret, vagyis pászkát fogyasztanak. A zsidó kultúrában a névadás mindig nagy jelentőséggel bír. Ezért akinek ilyen nevet adnak, annak jó esélye van  arra, hogy elkerül minden rosszat  az életében. (nyomorúság, szegénység, betegség, átok, tragédiák stb.)

Húsvét-az elkerülés és  a szabadulás ünnepe is

Azt vajon tudtad-e, hogy Jézus Krisztus megváltott nem csak a bűntől, hanem az átok minden formájától így a betegségektől és azok minden következményétől is? De ez nem automatikusan jön az ember életére. Én sem tudtam, amíg nem halottam és nem olvastam róla Bibliában nagyon sok helyen, többek között az Ésaiás könyve 53. részében.

De most csak egy szóra szeretném felhívni a figyelmedet az eddig leírtakból, mégpedig  az elkerülésre.

Arról is olvashattál fentebb az utalásokban, hogyan kerülte el a Pusztító (a halál angyala) a zsidók házait Egyiptomban. Isten előre figyelmeztette őket, mit kell tenniük, hogy az elsőszülöttek a házban élve maradjanak. Ha érdekel a történet, olvasd el a Mózes 2. könyvének 11 és 12 fejezetét.

Csak gondolj mit, csinálsz, hogy ne tudjon a betörő a házadba könnyedén bejutni, vagy a kocsidat vagy egyéb érték és vagyontárgyaidat  ellopni? Előre gondoskodsz,  különböző óvintézkedéseket teszel, riasztót szereltetsz fel, kerítést emelsz, biztosítást kötsz stb. Vagyis, próbálod megelőzni a bajt a kárt, és lehetőleg elkerülni a veszteségeket.

A családod és egészséged megóvásáról is gondoskodsz?

Megtettél  már minden olyan  óvintézkedést, hogy lehetőleg megőrizd az egészségedet és teljesen elkerüld -ha lehet egész életed folyamán- a betegségeket? Ha nem, épp itt az ideje, hogy ezen sürgősen változtass! Ugyanis a betegségek nem az áldások kategóriájában szerepelnek a Bibliában sem!

Az életmód és a gondolkodásmód az, amivel ezt befolyásolhatod. (Mert bár a Megváltás 2000 évvel ezelőtt megtörtént, (épp ezt ünnepeljük ma!) mindazáltal a fizikai test még nem tudta birtokba venni a teljes megváltást. Ez hitem szerint majd  csak az elragadtatás után fog megtörténni. Rajtad múlik, hogy az életed milyen irányba fog elmozdulni ezután, ha ezeket a sorokat olvasod. Lehet hogy már hoztál jó döntéseket,  és talán már tettél néhány lépést is a bajok és betegségek  elkerülése érdekében. De ha ezek csak tervek maradnak  és nem valósítod meg őket, akkor sajnos nincs meg a védelem az életeden.

Az életmódot megváltoztatni nem egyszerű, főleg  egyik napról a másikra, de nem is lehetetlen. Ehhez először a gondolkozásmódodat kell megváltoztatni. Mégpedig azzal, hogy felméred: hol tartasz most, hova jutottál azzal, ahogy eddig gondolkoztál a jövődről, és mik a eredmények.

Elégedett vagy-e saját sorsoddal, egzisztenciális vagy egészségi állapotoddal? Vagy szeretnél sokkal jobban, egészsége-sebben és boldogabban élni?
Ha úgy érzed, nem vagy elégedett és bőven volna még mit tenned, hogy jobban alakuljanak a dolgaid  az életed minden területén, akkor azt javaslom, hogy ülj le egy füzettel, tollal a kezedben és kezdj el gondolkozni!

Mivel tudod elkerülni  a rossz dolgokat életed folyamán?

Erre a kérdésre nem ígérem, hogy kimerítő választ tudok adni Neked. De azt igen, hogy ha letöltöd az ingyenes email sorozatomat és -rendszeresen elolvasva- csak a felét is megteszed annak, amit ezekben leírok, akkor nagy valószínűséggel  jó irányba fogod kormányozni az életedet.

Korábban már írtam egy cikket arról, mik azok az alapvető lépések, amiket meg kell tenned egészséged megóvása érdekében. Ezek rajtad múlnak, hogy megteszed-e őket vagy sem. Nagyon örülök, ha segíthetek, hisz ez a célja a blogomnak, ezért írok. Szinte mindennap kapok  leveleket és a visszajelzések alapján az e-mail sorozatom már sok embernek segített. Hiszem hogy Neked is fog! Töltsd le most itt!

Helyetted senki nem hozhatja meg azokat a döntéseket, amikkel az életedet jó irányba állíthatod vagy ott tarthatod. Mindenre  természetesen nincs befolyásunk, de ami rajtad múlik, tedd meg a szükséges óvintézkedéseket, hogy sokáig élhess lehetőleg egészségesen és boldogan!

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

Csak a kulturált kommunikációnak megfelelő véleményeket tesszük közzé!
Minden egyéb, szitkozódó és káromkodó hozzászólás automatikusan törlése kerül!