Gazdálkodj okosan!

gazdálkodj okosan társasHogyan gazdálkodj úgy, hogy meggazdagodj?

A napokban lomtalanításba kezdtünk és az egyik dobozból előkerült a féltve őrzött tinédzserkori kedvenc társasjátékom. Mi még ilyenekkel is játszottunk, és egymással…! A 80-as évek elején szinte minden osztálytársamnak volt ilyen társasjátéka (meg egy bűvös kockája, akkor ez volt a menő, nem az iphone…) Na, kitalálod hogy mi volt a neve?

Gazdálkodj okosan!

Röviden az volt a lényege, hogy gyűjts, spórolj és hogy ne költekezz túl! (ha többre is  kíváncsi vagy, nézz utána; a neten minden nagyon egyszerű manapság… ) Van ugyan ennek a társasjátéknak egy “modernkori” -mostani- változata is de ez már korántsem lett olyan népszerű, mint a mi időnkben. Az ok nagyon egyszerű. A helyét elfoglalták a számítógépek, a  kibertérben zajló internetes játékok és az IT világ kütyüi. A kis gyermekek is (szinte már 1-2 éves kortól) sajnálatos módon nem egymással, hanem ilyen kütyükkel, táblagépekkel és robotokkal játszanak a virtuális térben és nem a játszótéren vagy a foci pályán…

Ez szerintem nem jó, mert így felnőtt korukra nem fognak megtanulni a pénzzel bánni, ezek a “játékok” erre nem alkalmasak. Ennek jelei már láthatóak világszerte, mert manapság szinte nincs olyan család, ahol ne volna legalább egy-két hitel és ne lennének eladósodva valamilyen szinten. (tisztelet a kivételnek…) És ez alól még sokszor a “gazdagok” sem kivételek; mert ők sem vesznek meg mindent készpénzre, noha volna miből kifizetniük, még sem teszik. Ebbe most nem mennék bele hogy miért, számos oka van.

De hogyan gazdálkodj úgy, hogy egyre több legyen mindenből?

Nem vagyok pénzügyi szakember, -bár dolgoztam bankban is több évet- viszont már nagyon sok erről szóló könyvet, újságot elolvastam, illetve néztem és hallgattam meg erről szóló előadásokat. De csak egyetlen olyan  van szerintem, amelyik minden időben és körülmények között megállja a helyét, ami nem csak Isten beszéde, hanem egyben a legrégebbi  “pénzügyi és gazdasági szakkönyv” is : ez a Biblia. Korábban itt írtam róla  röviden.

Egyszer valaki összeszámolta és megállapította, hogy a Bibliában átlagosan 10 versenként szó van a pénzről, vagy ezzel kapcsolatos. Sőt, olyan fejezetek is vannak benne,amik csak erről szólnak. Vagyis a Biblián keresztül Isten konkrétan üzenni akar emberiségnek, hogyan gazdálkodjanak a földi javakkal és a pénzzel. Gondoltad volna? Ezért nem  tanácsos ezeket az útmutatásokat figyelmen kívül hagyni, ha jól akarsz gazdálkodni az életed különböző területein és tartós sikereket szeretnél magadénak tudni az adóssághegyek helyett. Ezekről már többször is írtam pl. itt.

Gazdálkodj okosan! -Ez ma még inkább üzenet minden generációnak, mint 30 vagy 40 évvel ezelőtt

Mindennel gazdálkodni kell, nem csak a pénzzel. Az idő az egyik legfontosabb, amiből soha nem lesz több és egyre csak fogy… a fizikai erőnléttel -ami az egészség egyik záloga is egyben- a javakkal, a megtermelt  élelmiszerekkel (elképesztő és sajnálatos, hogy mennyi étel landol a szemétbe a fejlett országokban -miközben a világ másik részén emberek milliói éheznek és naponta több ezren halnak éhen alultápláltság miatt) a földön lévő természeti kincsekkel: az éltető vízzel, a levegővel, energiahordozókkal és még hosszasan lehetne sorolni.

De ezt nem mindenki tudja magától, hogyan bánjon a javakkal és a neveltetéstől is függ, hogy ki milyen példát hoz a szülői házból. Ezért mindenkinek nagy felelőssége van abban, hogy mielőbb, -már óvodáskorban- megtanítsa a gyermekeit, hogy ne éljenek pazarló életet és ne tékozoljanak el semmit. Ha ezt nem tanulják meg gyermekként, felnőttként még kevésbé fogják.

5 titok, hogyan gazdálkodj, és tegyél szert vagyonra…

A kevésből úgy lesz sok, hogy a kevesen hű vagy – ez az első titok

Mit jelent ez?

Azt, hogy ha előbb egy kisebb összeggel már tudsz jól gazdálkodni, akkor rád lehet bízni többet is. Van egy bibliai vers, ami ezt megmagyarázza: “…Aki a kevesen hű, (értsd:hűséges) a sokon is hű az, aki a kevesen hamis, (értsd:hűtlen (kezelés ) a sokon is hamis az…” ( Lukács Evangélium 10: 16) Ha valaki nem tud bánni a pénzzel, szórja “két kézzel”, figyelmetlen, felelőtlen és hűtlen a rábízott javakon, soha nem lesz  hiteles, megbízható ember. Mivel a pénzhez való viszony mindig meghatározza az emberek jellemét, így ezekből  csak érdek kapcsolatok lesznek, de igazi barátokra így  nem lehet szert tenni. Mert mint Te is tudod, van egy mondás: A hosszú barátság alapja a pontos elszámolás…

A másik fontos alapelv, hogy a másén is hűnek kell lenned, jól kell gazdálkodnod a rád bízott javakkal!

Ilyenkor tudatosítanod kell magadban, hogy ezek nem a tieid, mert nem Te vagy a tulajdonos. Csupán meg lettél mondjuk bízva azzal, hogy vezess egy céget, vagy akár csak egy szakképzett eladó legyél egy üzletben. Mindkettő nagy felelősség és hatalmas bizalmat előlegez annak, aki kapja. (A látszattal ellentétben az  eladónak is nagy a felelőssége, mert a vevő általában vele találkozik először, nem a cég vezetőjével (!) és az első benyomást az eladó viselkedése gyakorolja a vevőre; erről már írtam korábban egy cikket.)

Ezért  semmiképp nem érdemes visszaélni vele, mert  csak is a Te károdra sülhet el a dolog, ha ezen a területen nem vagy korrekt. Ehhez hozzátartozik, hogy akire javakat bíznak, az a saját érdekében természetesen ne lopjon a rábízott dolgokból és ne csináljon úgy, mintha az övé lenne! Mert ez átkot hoz az életére és nem csak anyagi szinten. A Tízparancsolat tényleg nem mese, akkor is működik, ha nem hiszel benne! (Mózes 2. könyve 20. rész)

Harmadik fontos dolog: hogy ne tékozolj, ne költekezz feleslegesen

Csak menj be a  közértbe vagy hétvégi bevásárlásra egy nagyobb szupermarketbe, máris könnyen  beleeshetsz ebbe a hibába, ha nem vagy körültekintő. Ugyanis ha bevásárló lista nélkül mész vásárolni, a következő fog történni:

  • a szemeddel pásztázol olyan dolgokat, amiket eléd tolnak nagy reklám vagy akció felirattal,
  • hagyod hogy becsapjon és nem kontrollálod a szemed hova nézel,
  • pillanatnyi érzelmi alapon döntesz és pakolászol mindenfélét a bevásárlókocsiba,
  • sok felesleges dolgot is megveszel, ami megromlik és szemétbe fog landolni,
  • sokkal többet fogsz költeni, -hülyeségekre- mint amennyit szerettél volna.

Ha ezeket  szeretnéd  elkerülni, akkor mindig előre leírt listával indulj neki bármilyen bevásárló körutadnak mert ez egy bevált pénztárcakímélő módszer. A vásárlási szokásokról már korábban írtam néhány cikket, hogy mik lehetnek a csapdák: itt elolvashatod.

A negyedik titok: a gyűjtés

Ez nem egyenlő a spórolással. (viszont akik spórolnak, azok valószínűleg tudnak félretenni is ) Itt most nem szeretnék  vitafórumot nyitni, mert tisztában vagyok a magyarországi fizetési és bérviszonyokkal; sajnos egyre többen megdöbbentően kevés összegből is képesek megélni; le a kalappal előttük! Mások meg egyáltalán nem tudnak félretenni, mert örülnek, ha ennivalóra jut, pláne ott, ahol több gyerek is van a családban – ezt is tudom. De szinte minden héten látom azokat az egymásnak ellentmondó dolgokat, hogy mikre képesek emberek kiadni több ezreket, miközben láthatólag létminimumon vagy az alatti szinten élnek…

Visszatérve a gyűjtésre; ezt szerintem már gyermekkorban el kellene elkezdeni, de persze felnőttkorban sem késő. Jó dolog, ha már  kisiskoláskorban -mikor megtanulnak számolni a gyerekek- adsz nekik egy kis zsebpénzt, hogy kicsiben, de élőben ki is tudják próbálni, mit jelent az a szó, hogy gazdálkodj. Ha el is elmagyarázod nekik, hogy mit jelentenek az alapfogalmak, akkor mire felnőnek, már lesz egy alapműveltségük és valamennyi pénzügyi kultúrájuk is ahhoz, hogy számukra már ne a hitel szó legyen a legvonzóbb hívószó, ha pénzről vagy vásárlásról van szó. (Ugye mindannyian tudjuk, hogy amikor az van kiírva hogy: nulla forintért elvihető, az nem azt jelenti, hogy ingyen van… de mégis sokan így viselkednek, túl vállalják magukat és hitelcsapdába kerülnek!)

Így megtanulnak gyűjteni és nem csak öngondoskodóak lesznek, hanem másokat -pl. idős szülőket is- el tudnak tartani ha szükséges. Nem az államtól vagy másoktól várják a segítséget és nem akarnak  ezektől függni. Ezt a fajta gondolkodásmódot  nem is árt beléjük nevelni, mert mire ők lennének nyugdíjasok, akkora a nyugdíj már  nem igen fog létezni.

Az ötödik, de nagyon fontos:  az adakozás

Az adakozásnak világ számos helyén -és főleg észak-amerikai kontinensen- nagyon nagy és régi  hagyománya van. Évente rengeteg jótékonysági összejövetelt, bált és adakozási estet (koncerteket, előadásokat, árveréseket, sportrendezvényeket stb.)  szerveznek különböző nemes célokért. Nagyon sok valóban gazdag ember (dollármilliomos és milliárdos) vagyonának jelentős részét erre fordítja, és ezt rendszeresen teszi, nem csak egy-egy alkalommal. Valószínűleg ez az egyik oka is annak, hogy meggazdagodtak!

Sajnos ez a mi európai kultúránkban még most se nagyon terjedt el. Csak a téli hónapokban, november-december táján szólal meg a lelkiismeret…  Pedig az adakozás az alapja szerintem mindennek; az emberi létnek is. Ha Isten nem teremtette volna meg a világmindenséget és vele együtt  Földet, nem adott volna életet az embernek, akkor ma nem  lenne semmi, és senki. Tudod van egy olyan szellemi törvény, ami mindenkinél működik, akár hisz benne akár nem:

A viszonosság törvénye. Mit jelent ez?

Azt, hogy ha adsz, neked is adnak majd, -Te is kapsz- ha nem adsz, akkor neked sem adnak. Nem mindenki tudja, hogy ennek alapja szintén Bibliából származik, ami a vetés-aratás törvényével is összefügg: amit adsz, azt kapod. Az viszont már biztos halottad, hogy” jobb adni, mint kapni”. Ezt csak akkor érti meg az ember igazán, amikor olyan helyzetbe kerül, hogy ő tud adni és nem a kapó oldalon áll. Az adás öröme, élménye valóban az egyik legnagyszerűbb érzés a világon.

Persze ezzel senki nem azt állítja, hogy kapni nem jó, mert mindenki szeret kapni is, (szerintem hazudik aki azt mondja, hogy ő nem szeret kapni…dehogyisnem) csupán azt, hogy sokkal jobb, ha Te tudsz adni, minthogy rászorulj mások adományára, vagyis szükségben legyél. Ez nem az áldások közt szerepel, inkább egyfajta segítség annak, aki kapja. És itt most kifejezetten az adakozásról van szó, és nem az ajándékozásról. (mint születésnap, karácsony, évfordulók stb.; ezeket nem ide sorolnám, mert ezeknek egészen más a céljuk.)

Az adakozás már önmagában is elindíthatja az ember anyagi felemelkedését és még nagyon sok mindent lehetne a témáról írni, de talán majd máskor. Inkább kezdd el Te is kipróbálni, ha eddig még nem tetted! Keress valakit, akinek adhatsz; bármit, ami neki nincs. Nem csak tárgyi dolgot, mert a legértékesebb dolgok nem kézzel megfoghatóak. Meglátod, nagyszerű érzés és rengeteg haszna van!

One Response to “Gazdálkodj okosan!

  1. Stefanidesz Katalin

    Drága Ildikó! Nagyon örülök, hogy olvashatom az írásaidat! Hasznos, bátorító, és biztató! Köszönöm, hogy ismerhetlek benneteket! Az Úr áldjon meg titeket!! Kati

    Reply

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

Csak a kulturált kommunikációnak megfelelő véleményeket tesszük közzé!
Minden egyéb, szitkozódó és káromkodó hozzászólás automatikusan törlése kerül!