Célok-sikerek-kudarcok

Célok és a titok, ami mögöttük van…

A cél egyike az élet legfontosabb szavainak

reggel a tengerparton

Hogy miért? Elsőre talán az gondolhatod, erre egyszerű a válasz, de szerintem mégsem.
Egyrészt, minden ami a világon (értsd a földi életben) zajlik, az egy ezen túl mutató hatalmas nagy cél érdekében történik…. kíváncsi lettél ugye? De erről majd később írok.

Másrészt, mindennek amit gondolunk, mondunk vagy teszünk, az életünk bármely területén, egy előre meghatározott céllal kell(ene) hogy történjen. Ugyanis célok nélkül az emberi életnek nem sok értelme van. Csak úgy létezni és semmit nem csinálni, vagy célok nélkül sodródni az élet viharos tengerén, a születéstől az elmúlásig… hát, nem valami értelmes dolog.

A célok adják az értelmet az életünknek.

A tiédnek, az enyémnek és mindenkiének.

Célok nélkül még senki nem lett sikeres az életben.Vagyis ahhoz, hogy bármiben sikeres légy, kellenek tervek és célok, amiket megvalósíthatsz. Ha nincsenek az életben céljaid -semmit nem akarsz elérni, semmivel nem akarsz foglalkozni, nem érdekel mi lesz veled stb.- akkor eleve nem lehetsz semmiben sikeres! És az is biztos, hogy negatív következményei lesznek rád nézve.

Az ilyen állapotok -előbb vagy utóbb de- rendkívül rossz gondolatokat gerjesztenek az emberi agyban. Ezek aztán nagyon gyorsan reménytelen, depresszív gondolatokká  alakulnak (amiből származ(hat)nak pszichoszomatikus betegségek is…)  és a szívből kiindulva, az elmében elkezdenek hatalmasra nőni, mint egy terebélyes fa.

Ha hagyjuk, rövid időn belül már az ember érzésein is eluralkodnak és sajnos gyakran még tragédiába is torkolhatnak. Bár nem kellene hogy ez történjen, mégis emberek milliói élik le akár az egész életüket így, vagyis inkább vegetálnak; várják a véget vagy maguk tesznek róla, hogy mielőbb vége legyen…

Pedig Isten nem erre teremtette meg az embert a Földre!

Hanem arra, hogy boldog legyen, örüljön, élvezze az életben való létezését, közösségben legyen Ő vele és embertársaival, legyenek tervei, életcéljai, alkosson, dolgozzon és munkája gyümölcseit tudja élvezni, megossza azokat másokkal és még sorolhatnám.

De akkor miért van az, hogy a Földön élő emberek többsége nem tud örülni az élet(é)nek -mertegész földi létezése szinte csak kínszenvedés- nem tudja élvezi azt az ajándékot, hogy Isten által életet kapott, hogy egyáltalán  megszülethetett? (ellentétben azzal a sok millió embrióval, akik egy másik ember rossz döntésének áldozatává váltak…)

Ilyen és ehhez hasonló kérdéseket gyakran hallani, olvasni. Tőlem is kérdeztek már ilyet és talán már benned is megfogalmazódtak, vagy feltetted ugyanígy másoknak. Nem akarok okoskodni, -mert nyilván ennek számtalan oka lehet- de szerintem egy biztos ok az, ha nincsenek álmok, tervek és kitűzött célok az életünkben.Vagy vannak ugyan, de nem valósulnak meg. Ez rögtön egy másik kérdést is felvet:

Mitől lesz egyik ember sikeres a másik nem?

Van valami titok?

Szerintem nincs benne semmi különösebb rejtély. Az egyik oka egyszerűen az, hogy az életben elérhető sikerekhez célokat kell meghatározni, és ezeket az életcélokat mindenkinek magának kell kitűznie. Mégis oly sokan hagyják, hogy mások céljainak az eszközévé váljanak,  pedig a sajátjukat is elérnék ha tennének érte…

Ha nincsenek célok az életedben, akkor nincs aki vagy ami motiváljon arra, hogy megtedd a szükséges lépéseket. Fontos az is, hogyha már vannak céljaid, akkor tervezd meg, milyen úton haladsz  majd a cél felé és mielőbb indulj el!

 

Ha vannak saját magad által kitűzött terveid, céljaid, – és ez mondjuk egybeesik embertársaid céljaival- akkor természetesen nem baj, ha a közös siker reményében időlegesen mások szolgálatába állítod azokat. Talán legjobb példa erre a házasság és a család, mert itt jön ki leginkább a kölcsönös felelősségvállalás és áldozathozatal kérdése is a siker elérése érdekében. Ekkor már valószínűleg lesz motivációd, mert hisz ezért alapítottál családot is, nemde? Vagy akár egy közös ügy és egyéb társadalmilag is elismert nemes célt vagy gazdasági összefogást (céget) említhetnék. De saját életedre vonatkozó tervekkel és célokkal is rendelkezned kell(ene) ahhoz, hogy sikeres lehess.

Mint azt Te is  nyilván tudod, minden ember egyedi, egyszeri és megismételhetetlen.

Ezért az lenne a legideálisabb, ha mindenki úgy tudna élni, ahogy az neki és a környezete számára is boldogságot, elégedettséget és örömet jelentene és nem teherként élné meg saját létezése tényét. Ez nem megy magától, tenni kell érte, mint mindenért az életben. Sajnos a Földön semmi sincs ingyen, legfeljebb nem Te fizeted ki az árát az adott dolognak!

A célok alapja: az elhatározás

Személyesen Tőled, a Te gondolataidtól és döntéseidtől is függ, hogy milyen életet élsz vagy milyen jövőd lesz! Határozd el, mit szeretnél és mit nem. Mert nem lehet mindig mindent a körülményekre fogni és másokat okolni azért, ha rossz döntések sorozata miatt szerencsétlenül alakul a sorsod, ha beteg, magányos és boldogtalan vagy. Sokan szeretnek arra is hivatkozni, hogy rosszkor és rossz helyre születtek, meg bla-bla… és ezért olyan szenvedés, csőd az életük és sikertelenek mindenben, meg ezt örökölték, stb.

Persze mindig vannak és lesznek kivételek, de azt be kell látni, hogy csak azok érik el a kitűzött céljaikat, (lesznek sikeresek) akik nem hajlandóak ezzel az állandó “kifogáskereső életfilozófiával” élni. Tudod, ők azok, akik mindig megmagyarázzák, miért nincs semmi jó az életükben. De akik nem a kifogások hanem a lehetőségek keresésével foglalkoznak, azok még a “halmozottan hátrányos” élethelyzeteikből is mindig ki tudtak/nak törni, le tudták/ják győzni az akadályokat.

Hogyan tudod legyőzni az életedben felbukkanó akadályokat?

A rossz beidegződések elhagyásával és a gondolkozásmódod megváltoztatásával. Ezt most nem célom Neked bizonygatni, hisz ha nem akarod, úgy sem hiszed el, bárkit is hoznék fel példának. De azért csak nézzél meg közelebbről néhány olyan -akár már nem élő de- híres és sikeres ember életútját, akik ellenszélben, rossz körülmények, szenvedések és átmeneti kudarcok ellenére is maradandót alkottak és az emberiség javát segítették elő. Az ő nevük fogalom maradt az utókor számára, akár több száz, vagy ezer év múlva is.

De ha ezek a nagy emberek is csak a körülményekre néztek volna és arra, hogy miért nem lehet megvalósítani, feltalálni, létrehozni azokat a bizonyos dolgokat, amik híressé tették őket, akkor ők is (azzal a több milliárd emberrel együtt akik már elhunytak) névtelenül tűntek volna el a történelem süllyesztőjében. Ám hogy mégsem így történt, annak elsősorban az lehetett az oka, hogy voltak céljaik és nem adták fel idejekorán -a lehetetlen körülményeik ellenére sem- a küzdelmet és végül elérték mindazt, amit kitűztek maguk elé.

A döntések fontossága a célok elérésében

Ne érts félre, de biztos vagyok benne, hogy az egyéni sorsok és életutak alakulásáért  nem csak a körülmények felelősek, hanem maga az egyén is. Csak magamból kiindulva…Bár nem panaszkodom, aránylag jó gyermekkorom volt, de ha jól belegondolok, sokkal jobb, illetve rosszabb is lehetett volna; ez persze nem rajtam, hanem a szüleim/nagyszüleim döntésén is múlt.És nagyon hálás vagyok Istennek és nekik, hogy egyáltalán megszülethettem.

Az viszont tény, hogy hamar felnőtté kellett válnom, és felelősségteljesen gondolkodnom, gyermekkori álmaimat és életcéljaimat meg kellett változtatnom, mert a családi körülmények nem úgy alakultak, ahogy az ideális lett volna egy tinédzser számára…(sajnos a szüleim elváltak, anyukám elég fiatalon beteg lett, de és hála Istennek még mindig él.)

Persze dönthettem volna -20 évesen- máshogy is; és akkor más életet éltem volna ez előtt. Nem úgy és nem azt, amit most élek; és természetesen nem azzal, akivel összekötöttem az életem immár 16 éve. Folyamatosan látom/láttam a környezetemben élőket és meggyőződésem valamint tapasztalataim alapján arra a következtetésre jutottam, hogy

Az ember sorsát (szerintem) legalább 50 százalékban saját döntéseinek a következménye határozza meg. ( lehet ez a szám akár  60-70% is, de nem ez a lényeg.)

Annyi bizonyos, hogy Isten az embert úgy teremtette meg, hogy felruházta döntési képességgel (mondanám választással, ez most a választások évében úgy is aktuális.) Tehát minden ember képes arra, hogy válasszon jó és rossz között. Hogy mi a jó és mi a rossz, abba most nem mennék bele, mert ezen a végtelenségig lehetne vitatkozni, kinek mit jelent a fogalomtárában e két szó.

De egy biztos:

Az élet jó és a halál rossz; bármilyenek is legyenek a földi körülmények.  Hívő ember lévén, én a Bibliából értesültem róla első ízben, hogy az életet és az áldást már Mózes idejében is lehetett választani! ( II.Mózes 30:19)

De visszakanyarodva az célokhoz…

Nagyon szeretek életrajzi regényeket, élettörténeteket olvasni, hallgatni, mert mindig vannak benne óriási tanulságok és sok esetben bölcsebbé is teszi az embert, sok bátorítást, reményt és hitet is ad. Főleg ha a bibliai szereplők életútjai olvasgatod, ezekből nagyon sok inspirációt nyerhetsz saját életcéljaidat illetően, (különösen  Bölcs Salamon Példabeszédek Könyvéből) de természetesen más, történelmi és kortárs emberek küzdelmeit, kudarcait és sikereit is veheted alapul. Egy a lényeg:

Legyenek céljaid és tegyél meg mindent értük, (természetesen ami rajtad múlik) hogy azok mielőbb megvalósulhassanak! Így sokkal teljesebb életet élhetsz itt a Földön, bármilyen körülményeid voltak, vannak vagy lesznek. Ha nem ezekre nézel, hanem a figyelmed középpontjában a célok és nem az akadályok állnak, akkor nagy valószínűséggel el fogod őket érni! Egyedül vagy segítséggel, az már teljesen mindegy. De egyet ne felejts el!

Mindig van remény és soha nem szabad feladni!

Ha a kitűzött célokat nem is érnéd el teljesen, akkor is volt értelme értük küzdeni, mert menet közben sokkal tapasztaltabb és bölcsebb leszel. Bámulatos, hogy milyen emberi sorsok vannak, sokan mennyi mindennel meg tudnak birkózni életük során. Nagyon valószínű:ha ezek az embertársaink előre látták volna mi vár rájuk, soha nem kezdtek volna bele a céljaik megvalósításba, mondjuk a kudarctól való félelem vagy egyéb más okok miatt.

A sikerekbe úgymond  „bele vannak kódolva”  a kudarcok is. De mindig a végeredmény számít; nem pedig az, hogy közben hányszor nem sikerült valami, mit rontottál el, stb. Az is lehet, hogy sok év alatt sem látsz változást, de a kitartás és a hit sok nehézségen és problémán keresztül átsegít, hogy végre elérd azt, amit igazán szeretnél!

Célok vagy eszközök?

Van még egy dolog, amiről már korábban írtam -itt a blogon- érintőlegesen.  Az életcéljaidat ne téveszd össze az eszközökkel! Mit értek ezalatt? Azt, hogy például a pénz, vagy más tárgyi dolog megszerzése nem az életcélok közt kell hogy szerepeljen. Mert ha ezek megvannak, vagy eleve adottak, mert “jó helyre” születtél,  akkor már nincs, nem is lehet életcélod? Dehogyisnem! Mert a sok pénz, a vagyontárgyak- ezek csupán eszközök, amikkel az életed más céljait sokkal könnyebben elérheted.

Mik lehetnek életcélok?

Hadd ne soroljam fel, mert ez annyira egyénenként változó, hogy kinek mik ezek… De ami talán mindenkinek ideális és kívánatos, azt  összefoglaló néven áldásoknak  hívják. ( itt most ne a karácsonyi áldáskívánásokra gondolj…)  Hogy mik az áldások valójában, arról leghitelesebben szintén a Bibliából olvashatsz. ( V.Mózes könyve 28:1-14)

Neked vannak életcéljaid?

Ha igen, nézd meg, mit értél már el ezek közül? Ha egyet is sikerült megvalósítanod a céljaidból, akkor Te már sikeres ember vagy! De legalábbis már elindultál a siker felé vezető úton – ami olykor nehéz és rögös, de ugyanakkor örömökkel is teli-  egy izgalmasabb és teljesebb élet felé…

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

Csak a kulturált kommunikációnak megfelelő véleményeket tesszük közzé!
Minden egyéb, szitkozódó és káromkodó hozzászólás automatikusan törlése kerül!