Fittség és modern gondolkodás

 

Egy fitt és ultramodern dédnagypapa találkozása az IT-világgal

WP_20140714_014 1

 

Nemrég találkoztunk a család közeli jó barátjával -az idén már 97 éves- Feri bácsival.

Mivel kislányom születését sajnos sem édesapám, sem nagyapám nem érhette meg (a férjem részéről sem), ezért  Ő lett ami “dédink”; 14 dédunokája mellé a mi lányunkat is befogadta, aki nagyon örül, hogy mégis csak van neki dédnagyapja…

 

De nem is  akármilyen!

Feri bácsi – vagy ahogy mi is hívjuk: Dédipapa- közel a 100. életévéhez elképesztően jó fizikai kondícióban van, szellemi frissességről és modern gondolkodásról tanúskodik nap mint nap. Carina lányunk rendszeresen elbeszélget vele az “élet dolgairól” skype-on, személyesen vagy éppen  telefonon.

A minap Dédipapa arról számolt be neki, hogy lecserélte két mobil telefonja közül a régebbit  (amely még csak 1 éves volt de szerinte már túl öreg :-) ) a legújabbra, egy  Samsung Galaxy Note 2 vagy mire, én nem nagyon értek hozzá. De Ő annál inkább! Olyan kifejezéseket használ mint a mai tinik.

Szinte minden, ma használatos modern szót ismer az IT-világgal kapcsolatosan is. Ilyenek, hogy pendrive, meg bluetooth, wifi, különböző alkalmazások nevei, meg hány magos, gigabyte stb. csak  hogy néhányat említsek a sok közül. Tudja melyik mire való, sőt, meg is mutatja!

WP_20140714_012 1

 

Szerinted hány 97 éves bácsi beszél a számítógépek nyelvén?

Pedig Ő még akkor született, mikor még petróleum lámpával világítottak és a TV-t még fel sem találtál csak vagy 10 év múlva, az első számítógépet meg még később…

Kérdeztem tőle: minek neki ez az okos kütyü, ha csak telefonál? (ráadásul két szuper okos masinája is van, mert ott volt a másik is a nyakába akasztva.)

Mire Ő: – Csak ritkán beszélek rajta de sok minden másra használom!- és elkezdte sorolni és mutogatni. Majd’ lehidaltam; jegyzetel rajta, fotózik, albumba rendezgeti, letölt dolgokat vagy éppen feltölt képeket, híreket és filmeket néz, online olvassa rajta a Bibliát, stb. Ebből is látszik, hogy soha nem késő elkezdeni valamit!

Bármi megtanulható ha az embernek van hozzá kedve, motivációja és kitartása.

Feri bácsi, annyira képben van és tájékozott minden ma használatos dologgal vagy eseménnyel kapcsolatosan, hogy az ember csak ámul, ahogy beszél. Csináltam róla egy rövid videót és korábban egy kis interjút is (későbbiekben majd azt is megosztom) ami bizonyítéka annak, hogy a fittség és a modern gondolkodás nem a kortól függ, hanem  kitartás kérdése!

A fittség és modern gondolkodás nem csak a fiatalság privilégiuma!

Természetesen a hosszú élet titkára is kíváncsi voltam, továbbá arra is, hogy van benne még ennyi ambíció és terv, amit még szeretne az életében megcsinálni. Elárulta, hogy a titok valójában az, hogy nincs titok!

WP_20140714_013

Egyszerűen haladni kell a korral és nyitottnak kell lenni az újdonságokra. Nagyon szereti a fiatalokat és azok is őt. Mióta kedves felesége már nem lehet vele, velük veszi körbe magát, nem a korabeliekkel, ezért nincs ideje az öregséggel és a nyavalyákkal foglalkozni.

Persze még nagyon sok minden fontos az egészséges hosszú, boldog és megelégedett élethez, de ez a lényeg. És persze a humor, az elengedhetetlen… mert nagyon vicces ember, vevő a jó humorra és ő is nagyon szeret vicces történeteket mondani.

Emellett  önellátó és ” önjáró “. Bár nagy családja révén volna segítsége, de ő busszal, metróval és villamossal közlekedik. Aktívan mozog: mindennap elmegy a piacra bevásárol, megfőzi az ebédet vagy a vacsorát, kitakarít, magára mos és ha kell vendégül is látja a barátait vagy a családtagjait. Utazgat, naponta rendszeresen lesétálja a maga néhány kilométerét, sokat olvas.

Hetente végig üli a több órás istentiszteletet, közben élénken figyel és szorgalmasan jegyzetel a legújabb multimédiás kütyüjén. Feri bácsi szerint, ez az egyik oka annak, hogy nem butult el; állandóan edzi a memóriáját.

Mint korábban, most is odafigyel az étkezésre, hogy változatosan és egészségesen táplálkozzon. Mindig friss árut vesz, sok gyümölcsöt és halat is eszik. Szeret finomakat enni, kipróbálni az új dolgokat de a tradicionális ételek a kedvencei közt vannak. Mint mondta, egyáltalán nincs ideje unatkozni, minden napja be van osztva, programjai vannak és élvezi az életének minden percét.

Az öregség nem betegség, hanem csak állapot!

Feri bácsi egyáltalán  nem egy beteges típus, csak egy két esetre emlékszik vissza élete során, és “különben sem divat!” -jegyzi meg viccesen. Viszont szeret  játszani a gyerekekkel, sétálni, beszélgetni, anekdotákat mesélni. A zene -vagy ahogy Ő szokta hívni: a muzsika- mindig is  központi szerepet játszott az életében.

Nagyon szeret zenét hallgatni és zenélni is; korábban öt különböző hangszeren játszott. Sőt, a mai napig is szinte minden nap előveszi a mandolinját és  csak úgy a maga kedvére játszik.  Nagycsaládja révén keveset van egyedül;  Öt gyermeke van, unokák és dédunokák veszik körül, így mindig van valaki, akivel jókat tud beszélgetni. Szóval számomra bámulatosan gazdag, élménydús életet él Dédipapa.

Az élet szeretete és a másoknak való segítés ad neki mindig friss erőt és energiát, ami fitten tartja. Mindennap úgy kell föl az ágyból, hogy hálát ad Istennek; mindene mozog és el tudja magát látni. Úgy jár-kel, mint egy úriember, nagyon ad a ruházatára, mindig úgy néz ki, mintha “skatulyából húzták volna elő”. Szerinte minden hozzáállás kérdése. Ha optimista és derűlátó valaki, szorgalmas és segítőkész, akkor az élet nem teher -még ilyen idős korban sem- hanem mindennap ajándék!

Hálás vagyok hogy ismerhetem, ismerhetjük őt.  Igazi példakép sokunk számára. :-)

Isten éltesse még sokáig  egészségben Feri Bácsit! 

Feri bácsival

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

Csak a kulturált kommunikációnak megfelelő véleményeket tesszük közzé!
Minden egyéb, szitkozódó és káromkodó hozzászólás automatikusan törlése kerül!