Siker- amit mindenki szeret(ne)

Siker – 8 dolog, amit nem árt, ha tudsz!

hatékonyság

Bár a szó maga, ( vagy az, hogy mi a siker titka?) egy ezerszer lerágott csont, de mégsem ismerek olyan embert, aki ne vágyna rá! A hétköznapi értelemben nem mindenkinek ugyanazt jelenti, de egyértelműen pozitív és kívánatos dolgot.  Mást egy orvosnak, vagy egy diáknak, mást egy sportolónak vagy zenésznek, mást egy szülőnek vagy kisgyermeknek, megint mást egy cégvezetőnek. Mást jelent egy férfinak és teljesen mást egy nőnek. De akár felsorolhatnám az összes szakmát vagy életciklust  is -hogy például  a fiataloknak és idősebbeknek mit jelent, ha meghallják ezt a szót ( ami valószínűleg az egyik leggyakrabban használt szó -a világ minden nyelvén- magyarul is)

                                                         S-I-K-E-R

Annyian és annyiféleképpen határozták már meg, mi az igazi siker, hogy én most meg sem próbálkoznék vele, hogy új definíciót kreáljak a sikerre. Inkább néhány saját tapasztalatot és egy-két gondolatot szeretnék megosztani Veled.

 

Miről ismerhető fel  a siker és mik a legfőbb jellemzői?

 

1. A siker nem mindig az, amit annak látsz! (vagy ami annak látszik)

Ahhoz, hogy el tudd dönteni valamiről, hogy az valóban siker-e, meg kell nézned a gyümölcseit. Nem csak rövid, hanem  hosszabb távon is. Sokszor látni, hogy bár lehet valami gyors, látványos, nagyszerű és sikeres, de közép vagy hosszabb távon már nem az. Sőt, kifejezetten hátrányos helyzetbe hozhatja az embert, céget vagy családokat, akár egy országot is. Sok példát fel lehetne sorolni, csak egy tipikus esetet említenék, amely nagyon gyakori;

Mikor azt látod, hogy a szomszédnak vagy közeli ismerősödnek, mondjuk egyszeribe új autója lesz (vagy akár kettő is) és látványosan elkezd költekezni, akkor ott nem biztos, hogy sikerről beszélhetünk. Vagy: az addig 50 m2-es albérletből, hirtelen házat “vesz/bérel”  és kertész meg házvezetőnő futkos le-föl…pazar irodát nyit és a titkárnője veszi fel a telefont, mert annyira elfoglalt… (ez konkrét eset, tapasztalat) Nézd meg az ilyen embereket pár év múlva; vajon  azóta is folyamatosan fejlődik, gyarapodik?  Vagy teljesen eladósodott és annyija se maradt, mint azelőtt?… Ezek nagyon beszédes jelek és általában nem a siker szinonimáit jelentik.

 

2. A  valódi siker mögött  mindig tudás rejlik!

Vannak emberek, akik a “felszín alatt” dolgoznak évekig. Nem igazán látszik, mit csinálnak, csak az, hogy állandóan dolgoznak, alkotnak és nem mennek szabadságra, akár évekig sem. Aztán egy szép napon, felbukkan a “földfelszínre” és láthatóvá válik, amin addig oly sokat dolgoztak, fáradtak és lemondtak dolgokról annak érdekében, hogy elérjék a céljaikat. Munkájuk gyümölcse nyilvánvalóvá válik  mindenki számára egy olyan dologban, amit elterveztek, megvalósítottak, és sikerre vittek.

A tudás és a tehetség mindig olyan értékeket hordoz, ami bármikor és  bármennyiszer  megismételhető!

A tudást ugyanis nem tudják elvenni Tőled! Még ha el is lopják, vagy lemásolják, hamisítják az ötletedet, tehetségedet  -vagy azt, amit kitaláltál, létrehoztál vagy megalkottál- ha van hozzá megfelelő tudásod, mindig újra tudod építeni.  Ezért nagyon fontos, hogy megnézd; mi van a siker mögött ha mondjuk “lecsupaszítod” az embert? Vajon akkor is tud-e értéket produkálni -önmagától- vagy csak mások által lett “sikeres”??

 

3. A sikert soha nem adják ingyen!

Akik hosszútávon is sikeresek, azok a tudás/tehetség mellett, rengeteget tanultak és dolgoztak. Ugyanis csak konkrét lépések (kreatív, alkotó munka és saját tapasztalatok)  által lehet kiemelkedő eredményeket elérni. Nem elég tervezni, csinálni kell; méghozzá folyamatosan. Mert a tartós sikerek nem egyik percről a másikra jönnek. Ami gyorsan jön, az általában gyorsan is megy. Az egyik ilyen nagy csapda például a népszerűség; olyan hamar elillan -mintha nem is lett volna- ha mögötte nem az egyéni tudás, szorgalom (rengeteg gyakorlás és kísérletezés, hogy lenne a legjobb) és tettek vannak.

 

4. A  sikert nem mindig  időre mérik!

Néhány sportnál tényleg számít az idő, de a legtöbb dolognál  a siker egyik kulcsa: a türelem. Nem szabad idő előtt feladni, akkor sem, ha látszólag nem úgy mennek a dolgok, ahogy szeretnéd! Ezekben a helyzeteben a “túlélésért” is komoly erőfeszítést kell tenni, amikor már önmagában az is sikernek számít, hogy ha nem adod fel az álmaidat és a céljaidat.

Menj tovább előre, tanulj a hibákból, de ne nézz vissza folyton és ne analizálj! Ez sokszor a legnehezebb, mert ha úgy érzed,hogy meg tudod magyarázni a sikertelenség okát, akkor már nem az motivál  hogy tovább küzdj, hanem “kifogásgyártóvá” válsz. Kényszert érzel arra (és meg is magyarázod), hogy az a dolog, miért nem ment, illetve miért nem sikerült. Pedig amikor eléred a célod és sikeres vagy, senki nem azt fogja firtatni, hogy vajon mennyi idő alatt érted el, hanem hogy mit tettél és mitől, hogyan lettél sikeres?

 

5. A sikerben  mindig ott vannak  átmeneti kudarcok is!

Szerintem nem kell a sikert és a kudarcot egymással szembeállítani. Mégis, sokan csak ellentétpárt látnak benne. De vajon létezik -e olyan ember, aki mindig, mindenben és mindenkor sikeres? Hát persze, hogy nem! Mindenki él át kudarcokat is a céljai felé vezető úton, de a végén mégis lehet sikeres. Különösen igaz ez a sportolókra, például egy nem sikerült meccs, futam vagy gyakorlat után. De ha a világbajnokságon vagy az olimpián aranyérmet nyer, akkor már senki nem erről fog beszélni, csak a győzelemről, vagyis a sikerről!

De említhetném a tudósokat is, akik éveken át, több ezerszer kísérleteznek, mire kifejlesztenek egy működő ellenszert -például egy súlyos betegségre- stb. Mindig csak a végeredmény számít. Meg tudtad-e csinálni, amit kitűztél célként és szerettél volna, vagy nem? Ettől  függően mondják azt valakire hogy  sikeres, vagy éppen vesztes.

 

6. A siker mindig  sok, apró  “rész”sikerből tevődik össze!

Ne értékeld alul senki munkáját! Egyetlen jelentéktelennek tűnő dolgot sem, a célodhoz vezető úton, amit akár segítséggel, akár már egyedül meg tudtál csinálni! Ha valaha eljutsz oda, hogy a munkád során -vagy bármi, amit teszel- hogy már nem szorulsz senki segítségére, akkor is légy hálás, mert a sok kis sikerből tevődik össze a nagy és tartós siker. Ez ritkán megy egyedül. Valakik mindig ott voltak a háttérben, akik toltak előre, még ha nem is érezted mindig. Lehet, hogy a szüleid, a barátaid, a tanárod, a munkatársaid, netán a konkurenciád. De az is lehet, hogy csak egy szó vagy mondat volt egy igaz baráttól, vagy a feleségedtől/férjedtől, ami erőt adott arra, hogy tovább menj, és ne add fel a cél előtt.

 

7. A siker nem csak barátokat, hanem ellenségeket is szerez!

Olyan emberekre gondolok, akik nem tudnak Veled  együtt örülni a sikereidnek, mert féltékenyek. Sőt, még az is lehet, hogy szidalmazni és kritizálni is fognak. Ez egy rossz emberi tulajdonság, de van ennél még rosszabb is. Az, amikor irigy Rád valaki és nem azt nézni, ami a sikered mögött van (mert azért biztosan nem irigyelne, amennyit  szenvedtél közben) hanem csak a végeredményt látja! Amikor mondjuk híres vagy elismer leszel (vagy már az lettél), az  a siker bezzeg kellene neki, de amit azért tenni, tűrni és várni kéne, ahhoz már nem fűlik a foga… Egy általam nagyra becsült, valóban sikeres és elismert ember, erre csak azt szokta mondani:

“Inkább legyen száz irigyem, a sikerek miatt, mint csak egyetlen egy is, aki sajnál…”  Mi ebből a lecke?

Szerintem az, hogy akik irigyek Rád, azokra úgy nézz, hogy ők a legjobb útjelző tábláid! Mindig jelzik neked, hogy jó úton haladsz a még több siker felé! :-) Ha nincsenek irigyeid, akkor még nem vagy igazán sikeres (mert nincs mit irigyeljenek Tőled, és itt nem tárgyi dolgokra gondolok elsősorban.)

 

8. A siker a kitartó emberek jutalma!

A kitartó emberek nem harcolnak az idővel, (lótnak-futnak mint egy mérgezett egér, soha nem érnek rá, mert nincs idejük…bla-bla) hanem saját hasznukra fordítják. Ez az én olvasatomban azt jelenti, hogy kihasználnak minden percet, és (szándékosan) nem halogatják a tennivalókat. Mindennap tesznek azért, amit szeretnének elérni. Napról-napra építgetik, szépítgetik, tökéletesítik és hozzáadnak, amíg el nem érik a céljukat. Aztán kitűznek egy újabbat és kezdik az egész folyamatot elölről.

Nekem ezek az emberek a legszimpatikusabbak. Mert hiába a nagy ötlet, a tehetség, a hozzávaló feltételek és anyagiak, ha nincs kitartás, akkor nem fog jönni a siker; mert már az első kanyarban, vagy a második-harmadik akadálynál elbuknak a kezdeti nehézségek  miatt. Pedig ezek mind benne vannak a sikerben, ahogy ezt fentebb is írtam.

Azt sem szabad  elfelejteni, hogy a tehetség, a külső szépség vagy az adottságok, azok Isten ajándékai az ember számára. Erre senki nem lehet büszke és nem tulajdoníthatja azt a saját sikerének. Abból viszont már lehet siker, ha mindezekhez egyénileg hozzátesz; szorgalommal, gyakorlással, tanulással, edzéssel, elkötelezettséggel, egy életen át való munkával  stb. Az nem siker, ha mindent (pozíciót, tárgyi javakat stb.) úgymond “alátolnak ” egy fiatalnak és már huszon-pár évesen azt hiszi, hogy ő valaki, mert céges autóval járhat és beosztottjai vannak. De fontos kérdésekben döntésképtelen és nem tudja mi fán terem a munka, csak főnök szerepében tetszeleg és középkorúaknak dirigál. (tisztelet a kivételnek, de a legtöbben sajnos ilyenek.)

Minden emberben benne van a siker!

De az, hogy Te sikeres leszel-e, az csak azon múlik, hogy Te mit, mennyit és meddig teszel hozzá ahhoz a tehetséghez és adottsághoz, amit Istentől kaptál.

 

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

Csak a kulturált kommunikációnak megfelelő véleményeket tesszük közzé!
Minden egyéb, szitkozódó és káromkodó hozzászólás automatikusan törlése kerül!