Hogyan győzd le a félelmet?

Honnan származik a félelem?

sarki fény

Gondolkoztál-e már rajta? Biztos vagyok benne, hogy igen.

A félelem, Ádám és Éva  bűnbeesésekor jött be az emberi életbe, tehát innen származtatható. A Bibliában azt olvashatod, hogy azon a napon, -amikor a sátán (kígyó képében) elámította és becsapta őket,  és ettek a jó és a rossz tudásának fájáról- meghallották ugyan Isten szavát (aki kereste őket az Éden kertjében) de elrejtőztek Ő előle.

Vajon miért rejtőztek el?

Mert tudták, hogy engedetlenek voltak Isten parancsának, ezért FÉLTEK és elbújtak.

Ádám azt mondta Istennek, hogy :”…Szavadat hallottam a kertben  és  féltem … ezért elrejtőztem…” / Mózes első könyve 3:8-10 /

 

Tehát az Édenkertben történt engedetlenség volt az ok, (és nem a tiltott gyümölcsevésen van a hangsúly, hanem az Isten parancsa elleni lázadáson)  ami miatt a félelem az emberi élet részévé vált.  Ettől csak egy valaki tud megszabadítani; kitalálod hogy ki? Igen, maga az élő Isten Fia, Jézus Krisztus. / Zsidókhoz írt levél 2:15/

Minden ember fél valamitől vagy valakitől.

Ez akkor is igaz, ha nem vallja be, vagy épp az ellenkezőjét állítja. (Hogy mi mindentől félnek az manapság az emberek, erről részletesen  is írok az ingyenes email sorozatomban.) Sokszor hallottam már, hogy emberek azt mondják: ők nem félnek senkitől  és semmitől…,még a haláltól se… bla-bla-bla…

Aztán mikor elkövetkezik az utolsó óra, akkor döbbennek meg; mennyire nem igaz az, amiről addig azt hitték, hogy nem félnek. De igenis félnek, méghozzá nem is kicsit! Ha máskor nem, hát ekkor biztos, hogy a halálfélelem szele megcsapja őket. Akkor is, ha addig talán soha nem is érezték a közelségét.

Hogy miért?

 • mert nem tudják biztosan mi lesz velük, amikor számukra már nem jön fel többször  a Nap…
 • mi van az “elalvás” után, amikor az utolsó lehelet is elhagyja a testüket?
 • vajon igazak-e azok az állítások, amit életükben hallottak a földöntúli életről?
 • valóban megszűnnek létezni, vagy csak egy más létformába kerülnek és pontosan hova?
 • mi lesz a lelkükkel és szellemükkel azután, hogy a testük élettelenné válik? stb…

 

Ezek olyan kérdések, amelyek mindenkiben megfogalmazódnak és amire élő embernek nagyon nehéz pontos választ adni, hisz nem volt még a “másik oldalon”. Csak a hit az egyetlen olyan dolog, ami  ilyenkor kapaszkodóul szolgálhat. Itt vetődik fel egy másik nagyon fontos kérdés:

Milyen ez a hit és mi az alapja, illetve kibe-mibe veti az ember bizalmát és a reménységét?

Tény, hogy ez az emberiség egyik legnagyobb rejtélye. Miért van szükség egyáltalán a hitre? Pontosan azért, hogy ne félj! Ugyanis  az Isten iránt való bizalom és  szeretet segít legyőzni a félelemet. János apostol  első levelében (4:18) ezt így fogalmazza meg:

“… A szeretetben nincs félelem, sőt a teljes szeretet kiűzi a félelmet;

mert a félelem gyötrelemmel jár, aki pedig fél, nem lett teljessé a szeretetben…”

 

A félelem nem Istentől származik, hanem a sátántól, az ördögtől, akiről ne az gondold, hogy egy fekete, két szarvú, patás, mesebeli lény; sajnos nagyon is valóságos! (Csak nézz körül a világban… minden borzalom, hazugság, betegség és bűn az ő műve!)  A félelem lerombolja az Istenbe vetett bizalmat. Vagy úgy is fogalmazhatunk, hogy negatív hit, ami az Isten ellenségében, a sátánban hisz. 

Pedig Isten már jó előre gondoskodott arról, hogy a saját Fián keresztül megszabadítsa az emberiséget és legyőzte a félelem minden formáját. Ezért nagyon fontos, hogy ne engedd, hogy a gondolataidban, a lelkedben és az érzelmeidben tartósan megmaradjon a félelem; mert ez gyakran vezet depresszióhoz és öngyilkossághoz.

Azt senkinek nem kell bizonygatni, milyen bénító erővel hat az ember pszichéjére; megakadályozza a normális életet, sőt a halálba is kerget. (épp erről írtam egy hete a Robin Williams-ről írt cikkemben) Valószínű, hogy ha nem félt volna valakitől/valamitől (pl. a leküzdhetetlennek tűnő ellenségétől), akkor ki tudja, talán még ma is élhetne..

Biztos vagyok abban, hogy minden ember találkozik az élete során a félelem különböző formáival- akár többször is- de mint mondtam (és magamnak is mondom) nem szabad beengedni a lelkünkbe a félelem romboló érzését. Gyakran megijedünk a félelemtől vagy ránk törhet váratlan pillanatokban is, de ne felejtsd el, hogy van segítségünk!

De Te magad is, tehetsz azért, hogy a hit cselekedeteit használva, ki tudd szorítani  az életedből a félelmet, ha

 • feltétel nélkül bízol Istenben
 • hiszel Neki, hogy nem csak képes, de meg is akar Téged szabadítani
 • hiszel az Ő ígéreteiben
 • kimondod azokat magadra (családodra barátaidra stb.) vonatkoztatva
 • hálát adsz, imádkozol
 • bizalommal vársz
 • természetes cselekedeteiddel is megtámogatod a hitedet (pl. ha gyógyulást vársz, akkor is menj el orvoshoz; ez nem hitetlenség!)

Ha így teszel, akkor máris elindultál a félelemtől való szabadulás útján.

Az emberek félelmeinek sok oka lehet.

Ezekről írtam korábban részletesen  is, de egyik biztos forrása, ha valaki okkultizmusba keveredik és fellázad Isten törvényei ellen. Ilyenek a manapság tömegeket vonzó jövendőmondók, látnokok, magukat médiumoknak hirdetők, horoszkópokkal mahinálók, kártyával és mással jósolók stb. /Mózes 5. könyve 18:10-12   és Ésaiás könyve 8:19  / akik rengeteg embert -a hiszékenységükkel és a kíváncsiságukkal- ejtenek tőrbe, becsapnak, elhitetnek és   hatalmas “bizniszt” csinálnak mások félelmeiből. Őróluk már előre szóltak a próféták és maga Jézus Krisztus is és ezeknek meg van az ítéletük régtől fogva!

Lehet hogy ezen sokan kiakadnak, de ez bizonyított dolog: akik  abbahagyják ezeket a gonosz tevékenységeket, a félelem eme nyomasztó  érzésétől is megszabadulnak.

Egyébként mindegy, hogy mi az oka a félelmednek, de amikor érzed, hogy a kívülről rád akar telepedni  (de még nem fészkelte be magát a gondolataidon keresztül a bensődbe) akkor tudsz a leghatékonyabban ellene tenni. Ahogy Jakab apostol is intette a hívőket arra, hogy “Engedelmeskedjetek azért az Istennek és álljatok ellene az ördögnek (sátánnak) és elfut az tőletek…!”/Jakab levele 4:7/

De hogyan?

Úgy, hogy  hiszel Isten ígéretének és ellenállsz az érzelmeidet, a lelkedet vagy akár a testedet is gyötrő negatív, pesszimista és hitetlen gondolatoknak. Ekkor a félelem helyére máris bizalom költözik a szívedbe és a gondolataidba.

Fontos, hogy ezt folyamatosan tedd minden nap! Ahogy a házadat is mindig bezárod (még ha otthon vagy, akkor is érdemes!) Ha pedig  elmész otthonról, minden alkalommal még a riasztót is bekapcsolod, hogy elkergesd vele a betolakodó rablót, tolvajt, akit maga az sátán (másik nevén az ördög) küld minden esetben, hogy “…hogy öljön, lopjon és pusztítson…” /János evangéliuma 10:10 a /

Nem tudsz hinni Istenben úgy, hogy közben félsz; mert vagy Istennek hiszel vagy a hazugság atyjának, a sátánnak. Az egyik dolog kizárja a másikat. Ugyanakkor, ha hiszel Isten beszédének, akkor viszont nem félsz.Bizalmad van benne. Erre rengeteg példát olvashatsz a történelemben, de a legtöbbet talán a Bibliából /pl. Zsidókhoz írt levél 11. részében./

A hitnek olyan ereje van, amit az emberi elme nem tud  megérteni, befogadni.

Ezért ne is próbálkozz vele, hogy ésszel megértsd, inkább fogadd el és adj esélyt Istennek. Ha napról-napra gyakorlod benne a hitedet, kimondod Isten beszédét, látni fogod az eredményét. Ha értelemmel próbálsz közelíteni a hithez, könnyen az ördög útvesztőiben találhatod magad! Hisz neki épp az a célja hogy ne higgyél Istennek!

Emlékszel? A bejegyzésem elején írtam, hogy a bűnbeeséskor a sátánnak( kígyó képébe bújt ördögi lénynek) épp ez volt a trükkje, hogy a kételkedés magját elvetette  Ádámban és Évában, hogy ne higgyenek Istennek; nem lesz semmi bajuk ha esznek a tiltott fa gyümölcséből…

“Bizony nem haltok meg; hanem jól tudja az Isten… vagyis becsapta őket, azt állította Istenről, hogy nem mondott nekik igazat. Pedig nem Isten hanem a sátán (aki a hazugság atyja is) hazudott az első emberpárnak. Sajnos ennek a következményét hatezer év óta issza a földön lakó minden ember….  És attól még, hogy az emberek nagyobb része ezt nem hiszi el, – talán te sem- akkor is igaz.

Isten és az Ő törvénye, felette áll minden ember hitének.

Olyan objektív valóság, ami tőlünk függetlenül működik. Igazság tartalma és valósága nem attól függ, hogy az emberek elhiszik-e vagy sem. Én még “hitetlen koromban” (ateista háttérből jövő emberként) is hittem abban, hogy ha csak egy százalék is igaz abból, amit az akkor már hívő emberektől hallottam Istenről, akkor (saját jól felfogott érdekemben) nem érdemes szembe menni ezekkel a szellemi törvényekkel, mert mi van ha tényleg igaz,  ha én nem is hiszem el?

Huszonöt évvel ezelőtt, rám a következő a mondat volt a legnagyobb hatással:

 

“…Az életet és a halált adtam előtökbe, az áldást és az átkot:

Válaszd azért az életet (az áldást),hogy élhess mind te, mind a te magod!…” /Mózes 5. könyve 30:19/

 

Én már választottam; az elmúlt több mint 20 év távlatából visszanézve látszik igazán, hogy jól döntöttem.

Most Rajtad a sor, aki eddig nem, vagy rosszul választottál!

Még nem késő ! Jó választásoddal a félelemtől is megszabadulhatsz!

 

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

Csak a kulturált kommunikációnak megfelelő véleményeket tesszük közzé!
Minden egyéb, szitkozódó és káromkodó hozzászólás automatikusan törlése kerül!