Ovi-suli újratöltve!

Hogyan vegyük simán az akadályokat?

 

iskolakezdés örömmel

Hihetetlen gyorsan szaladnak a napok hetek; megint eltelt egy év és már megint szeptember van!

Akiknek már nagy, vagy felnőtt gyermekeik vannak, azoknak is segíthetnek a következő sorok, mert elkezdődtek a dolgos hétköznapok vagy már az év végi hajrá. De a nyugdíjasok közül is, sokan nem ülhetnek  nyugodtan a babérjaikon, mert még mindig sajnos dolgozniuk kell…  (hogy kipótolják a “nyögdíjat”!)

Harmadik hete gyűrjük az iskolát, de még nem sikerült teljesen visszarázódni… Nekünk a korán kelés megy a legnehezebben.  Ahol több gyerek is van és vegyes a korosztály, ott is lehet ez gond. A külön oviba-suliba szállítások miatt, sok családnál a reggelek még mindig kisebb-nagyobb rohanásból állnak, és kell egy kis idő mire minden újra beáll a megszokott rendbe.

Ebben az időben nem árt, ha beiktatunk egy-két változtatástaz eddigiekhez képest, hogy ne legyenek olyan egyhangúak és monotonok a napok. Pláne, hogy már egyre hamarabb sötétedik. Én is mindig azon töröm a fejem, hogyan lehetne egy kicsit feldobni a szürke hétköznapokat, akkor is, ha  kellemesebb és napos még az idő.

Néhány ötlet, hogy ne legyenek olyan  unalmasak az őszi téli hétköznapok (elsősorban családosoknak)

Akár oviba-suliba járnak a gyerekek, akár még tanulsz, vagy már dolgozó feleség/férj vagy, jól jöhet egy-két apró változtatás. Akik munkából esnek haza fáradtan, azoknak  sokszor már nincs kedvük, hogy kimozduljanak esténként, de:

 • egy 20 perces séta nagyon jól tud esni, csak rá kell venni magad; de ez lehet biciklizés is, közösen vagy egyedül
 • kérj a családodtól egy kis időt esténként, (pl.a fürdőszobában) ahol egyedül lehetsz, és nem zavarnak legalább negyed óráig
 • ha lehet, ne össze-vissza időpontban vacsorázzatok, hanem együtt a családdal; ekkor beszélgetni is van idő
 • apró kis meglepit csinálok  vagy rajzolok, írok vidám mondatokat cetlire és azt “eldugom” a szobákban.
 • lefekvés -és jó éjt puszi előtt- lehet “kívánságműsor”; mit szeretnénk másnap, jövőhéten és mit teszünk meg annak érdekében
 • közösen lehet a vacsit elkészíteni mindennap valaki kívánságára
 • kisebb gyerekeknek meseolvasás vagy rövid kis kérdezz-felelek
 • nincs hétköznap “panasznap”, ha van valami gond, ezt hétvégén beszéljük meg, mert a fáradtság miatt mindenki türelmetlenebb.

Ezen kívül is még biztos nagyon sok ötlet van. Lehet, hogy most azt gondolod, hogy ezek hülyeségek, úgy sem oldják meg a problémáidat… Nem is ígérnék ilyet! De a feszültséget le lehet vezetni, ha nem stresszelsz miattuk és a családnak és neked is jót tesz a közösség. Ha egyedül élsz, akkor pedig hívj fel valakit (vagy írj e-mailt)  akinek nem panaszkodsz, hanem meg megkérdezed: Te esetleg miben tudnál segíteni Neki?

Azt vettem észre, ha tudok segíteni másoknak, -akár csak a problémájuk megoldásának a keresésében vagy megoldásában-  az enyémek sokkal könnyebben és gyorsabban megoldódnak, mert nem ezekre fókuszálok.  Mindenkinek vannak gondjai és mindig lesznek újabbak is. De nem görcsölök rajtuk. A lehetőségeken gondolkozom, nem akadályokat vagy kifogásokat keresek. Talán erre Te már rég rájöttél, de én bevallom, csak az utóbbi néhány évben.

A mindennapi élet során, sok problémával kell szembesülnie mindenkinek.

 • vannak egyszerű, könnyen kivitelezhető és ingyenes megoldások, amelyek csak a  Te döntéseden múlnak,
 • vannak olyanok is, amelyeket egyedül nem vagy csak segítséggel tudsz megoldani
 • és vannak olyanok, amelyekbe be kell fektetni sok időt, munkát, energiát és nem utolsó sorban pénzt is.

Ez utóbbit kevesen szeretik, (én sem rajongok érte) pedig a felmerülő problémák nagy részét  ezekkel az eszközökkel lehet kezelni.

De mit csinálj, ha nem áll rendelkezésre annyi összeg amivel meg tudod oldani őket?

 • szelektálj
 • egyszerűsíts
 • fókuszálj az igazán fontos dolgokra
 • ne engedj a vásárlási csábításoknak! (Erről  írtam bővebben ITT )

Mindannyian szeretnénk akadály és stresszmentes életet élni, (ahol ha valamit szeretnél, nem ütközöl folyton akadályokba), ahol rögtön, mindig, mindenre van egy azonnali megoldás, lehetőleg ingyen. De gondold csak  el, milyen unalmas lenne, ha nem volnának megoldandó feladatok és akadályok az életünkben?

Hova lenne akkor a kreativitás és az ötletek, ha mindig mindenre kész a válasz, nem kell gondolkodni stb. Mások (szülők, barátok, munkatársak stb.) mindent megcsinálnak helyetted és neked semmi dolgod. Ez míg kisgyerek voltál, rendbe is volt de mi van, ha felnőttként nem tudod a problémáidat kezelni, arról nem is beszélve hogy akár önállóan megold őket???

 • Az akadályok és a gátak mindig adnak újabb és újabb inspirációt arra hogy a problémákat megoldhatóvá tegyék
 • Csak gondolj ezekre: videohívás/beszélgetés internet, email, chipkártyák stb., néhány évtizede még lehetetlenek tűnt)
 • A tudományos kutatásoknak és a fejlesztéseknek is az a mozgatórugója hogy az akadályokat a problémákat megoldják; gyógyíthatóvá tegyék pl. a különböző, súlyos betegségeket stb.
 • Ami egyik nap még lehetetlennek tűnik, az “másnap” vagy később már a mindennapok része, rutin dologgá válik.

Hála Istennek, hogy vannak ilyen emberek, akik az emberiség javáért dolgoznak egész életükben

Azért, hogy Neked, nekem és a gyermekeinknek már sokkal könnyebb legyen az élet kihívásait leküzdeni. Persze ezeken kívül is sok minden múlik rajtunk, nem megy automatikusan, ahogy ezt a nemrégiben megjelent e-könyvemben is írtam. (ha még nem találkoztál vele, itt most letöltheted!)

 

2decover_1160x1336

 

button_kerem_ekonyv

 

Természetesen nagyon sok mindenre még én sem tudom a választ, de talán ez a néhány ötlet segíteni fog Neked  abban, hogy simábban menjenek a mindennapok ügyes-bajos dolgai  és vidámabban kezdj hozzá a holnapi napnak. Csak hozzáállás kérdése!

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

Csak a kulturált kommunikációnak megfelelő véleményeket tesszük közzé!
Minden egyéb, szitkozódó és káromkodó hozzászólás automatikusan törlése kerül!